StartOpinieBasisinkomen? Geen zaak van het Platform Basisinkomen Inloggen
allemaal kabels door elkaar

Dat gaat lekker zo. Een nieuw platform oprichten, het platform ‘Platform Basisinkomen’ noemen en dan glashard schrijven dat het Basisinkomen geen zaak van het Platform is. Toch is het helemaal waar wat de titel zegt. Het Basisinkomen is geen zaak van het Platform Basisinkomen. Het Platform gaat wel over het Basisinkomen. Alleen als onderwerp. Het Platform heeft geen beslisrecht over het Basisinkomen. De mensen achter het Platform zouden het zeker wel willen, beslissen over het Basisinkomen. Toch gaan zij evenmin over het Basisinkomen. Dus waar gaat dit over? Nou, over Basisinkomen. Mocht je de verwarring zo wel genoeg vinden, besluit dan nu of je verder leest of iets anders gaat doen.

De verwarring van de titel en de eerste alinea is belangrijk. De verwarring over wiens zaak het Basisinkomen is, wie daar over gaat, en al dat soort vragen zijn van belang. Van belang voor jou, mij, iedereen. In Nederland. Om te beginnen. Ze zijn van belang omdat Basisinkomen over iets gaat wat een bijzonder grote invloed heeft op ons aller leven. Het wordt een voor en na. Zoals met de invoering van de Euro. Prins WA voor en koning WA na. Zo’n verandering wordt Basisinkomen wanneer het ingevoerd is. Of blijft invoering achterwege?

de_wereld_volgens_nederlandInvoering van het Basisinkomen is de grote vraag van het moment. Wordt het Basisinkomen ooit ingevoerd? Om te beginnen in Nederland. Of is een ander land ons voor? Worden wij een middenmooter, een verbeelding van ons aller bekende en door sommigen gewraakte zesjes cultuur. Is gidsland zijn toch wel heel veel werk en moeite? Misschien wel. Als schrijver denkt ik daar anders over. Gidsland zijn is juist prettig. Geen mensen die het beter weten behalve wij zelf. Want, zo gaat het verhaal, Nederlanders weten het altijd beter. Misschien verstandig om deze kwaliteit van ons weer eens aan het werk te zetten. Weer eens impact op de wereld hebben à la Erasmus. Doe eens gek: wij voeren het Basisinkomen gewoon in.

Mochten we al zo daadkrachtig zijn, dan zitten we nog met twee bezwaren waar we in Nederland vaker last van hebben. Het is praktisch en logisch de invoering van het Basisinkomen. Vanaf de rechterkant gezien een enorme hap uit het benodigde ambtenarenbestand. Vanuit de socialistisch, mogelijk zelfs communistische, hoek gezien eindelijk rechtvaardigheid voor de ‘armen’. Vanaf de linkerkant gezien eindelijk een doorbreking van de corporate power. Vanuit alle hoeken gezien dus profijtelijk. Wanneer je dan ook nog naar afname van regeldruk en bemoeienis van de (rijks)overheid zoekt, is invoering van het Basisinkomen zelfs logisch. Dus …

Pratloesje_mezelf_twijfelenen we nog maar weer eens verder. Waarschijnlijk is dat ook wel nodig. Het invoeren van het Basisinkomen is namelijk geen geringe zaak. Het Basisinkomen invoeren gaat onze gehele gemeenschap veranderen. Het gaat ons gehele maatschappelijke bestel onderste boven gooien. Het gaat onze samenleving nog onvoorspelbaar, wel voorstelbaar, totaal veranderen. Dat is geen zaak van het Platform Basisinkomen, noch van de Politiek, noch van de Overheid, noch van enigerlei wetenschapsdiscipline zoals Sociologie, Politicologie, Economie, Organisatiekunde of noem ze maar, het is een zaak van jou, mij en ieder ander in onze Nederlandse gemeenschap, onze Nederlandse samenleving. Want het gaat bij het invoeren van het Basisinkomen over slechts deze éné vraag: “Mag jij, ik, een ieder leven omdat je ademhaalt of moet iemand dat jou, mij, elk ander toestaan?” Heb het daar eens over zeg ik als schrijver. Deel dit artikel. Want …

Basisinkomen? Jouw zaak!

Reacties zijn gesloten.

WordPress Login Beveiligd met Clef