StartGroenLinks Discussieavond over het Basisinkomen – de Bilt Inloggen
Wanneer:
21 november 2018 @ 20:00 – 22:00
2018-11-21T20:00:00+01:00
2018-11-21T22:00:00+01:00
Waar:
H.F.Witte Centrum
Henri Dunantplein 4
3731 CL De Bilt
Nederland

Op woensdag 21 november organiseert GroenLinks De Bilt een forumdiscussie over het basisinkomen. Daarvoor is oud-Europarlementariër en voorzitter van de vereniging basisinkomen, Alexander de Roo uitgenodigd.

Daarnaast zijn Bea Visser, kleine zelfstandige, en Marieke van Nimwegen van de Budgetkring, uitgenodigd om hun ervaringen met het huidige stelsel te delen. Onze plaatsgenoot Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, leidt de discussie.

Het sociale stelsel is niet ideaal. Mensen die ervan afhankelijk zijn, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Wie vanuit de bijstand kans ziet een klein baantje te bemachtigen, wordt meteen gekort: werken loont niet voor minima en mensen komen terecht in een armoedeval. Een ander voorbeeld: als je intrekt bij iemand die jouw zorg hard nodig heeft, kost je dat een fors gedeelte van je AOW of bijstand: de voordeurdelersregeling. Mantelzorgen wordt hierdoor niet aantrekkelijk gemaakt.

Ook zien we op de huidige arbeidsmarkt steeds meer flexwerkers, nul-urencontracten en ZZP-ers. Het huidige stelsel gaat te veel uit van een fulltime baan of werkeloos zijn. Dit levert veel problemen op. Daarnaast voorspellen veel deskundigen dat veel banen in de toekomst gaan verdwijnen door de robotisering. Wat als er straks niet genoeg werk is voor iedereen?

Dat moet toch anders kunnen. Een mogelijkheid hiervoor is het basisinkomen.

Vóór de pauze zijn er pitches en een uitgebreide inleiding van Alexander de Roo met rekenvoorbeelden. Na de pauze zullen we aan de hand van een paar thema’s bespreken of een basisinkomen haalbaar is en of een dat inderdaad de genoemde problemen oplost.

Wilt u komen? De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

https://www.facebook.com/groups/groenlinks.basisinkomen/

Reacties zijn gesloten.

WordPress Login Beveiligd met Clef